Τα projects ή σχέδια δράσης είναι μια καινοτόμος δράση των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας όπου οι εκπαιδευόμενοι διεκπεραιώνουν με την καθοδήγηση των εκπαιδευτών μια διαθεματική εργασία. Στα projects συμμετέχουν συνήθως 2 3 εκπαιδευτές διαφορετικών ειδικοτήτων, έτσι ώστε ο χαρακτήρας της εργασίας να είναι διαθεματικός και οι εκπαιδευόμενοι να αποκτούν την ικανότητα να ανασυνθέτουν γνώση από διαφορετικούς γραμματισμούς. Οι εκπαιδευόμενοι συνεργάζονται σε μια ομάδα, συλλέγοντας υλικό και δημιουργώντας ένα τελικό αποτέλεσμα που μπορεί να έχει διάφορες μορφές (κολάζ, παρουσίαση, έρευνά, ερωτηματολόγιο, κτλ.), το οποίο παρουσιάζεται στην τελική εκδήλωση του σχολείου.
Κατά τη σχολική χρονιά 2022/2023 υλοποιήθηκαν τρία διαφορετικά σχέδια δράσης:
Σκοπός του Σχεδίου δράσης είναι οι εκπαιδευόμενοι να έρθουν σε επαφή με το αντικείμενο της φωτογράφισης. Θα αποκτήσουν τη δεξιότητα λήψης ορθών φωτογραφιών τόσο με επαγγελματικές φωτογραφικές μηχανές όσο και με τη χρήση κινητών τηλεφώνων. Για την επίτευξη του ανωτέρω σκοπού θα προσκληθούν ειδικοί φωτογράφοι στο σχολείο μας, προγραμματίζονται διδακτικές επισκέψεις σε μουσεία και επαγγελματικά studio και τέλος προβλέπεται και εξάσκηση με ίδια μέσα.
Υπεύθυνοι εκπαιδευτές: 1) Βουλγαράκης Χαράλαμπος, 2) Τζάλλας Κωνσταντίνος
Decoupage και ό,τι άλλο προκύψει
- Σκοπός του σχεδίου δράσης «Decoupage και ό,τι άλλο προκύψει» είναι η ενασχόληση της ομάδας με την τεχνική του decoupage μέσα από σχετική έρευνα στο Διαδίκτυο, αλλά και με άλλες δημιουργικές τεχνικές με στόχο:
- τη δημιουργικότητα
- την απόκτηση της δεξιότητας «μαθαίνω πώς να μαθαίνω»
- την προσαρμογή και συνεργασία σε ομάδα με κοινό στόχο
- την ανακάλυψη νέων ενδιαφερόντων
- την επαναχρησιμοποίηση άχρηστων αντικειμένων
- την απόκτηση αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης
Υπεύθυνοι εκπαιδευτές: 1) Μούτσου Αρτεμισία, 2) Βράτσας Ιωάννης
Θεατρική Ομάδα – Παραδοσιακοί Χοροί
Στόχος του πρότζεκτ «Θέατρο – Παραδοσιακοί χοροί» είναι αρχικά η ενασχόληση των εκπαιδευομένων με τη δημιουργική τέχνη του θεάτρου Παράλληλα θα ασχοληθούμε με παραδοσιακούς χορούς εφαρμόζοντας την αλληλοδιδακτική μέθοδο (αυτοί που γνωρίζουν διδάσκουν σε όσους δε γνωρίζουν), αφού πολλοί εκπαιδευόμενοι είναι γνώστες παραδοσιακών χορών. Απώτερος στόχος είναι η ετοιμασία μιας θεατρικής παράστασης, η οποία θα συνδυάζει το θέατρο με τους παραδοσιακούς χορούς και η παρουσίασή της αρχικά στο πλαίσιο της σχολικής μονάδας και στη συνέχεια, εφόσον καταστεί δυνατό, στην κοινωνία του Κιλκίς.
Υπεύθυνοι εκπαιδευτές: 1) Θεόδωρος Ηλίας, 2) Αμαλία Τριανταφύλλου, 3) Κουριάτη Σεμίνα, 4) Σκρίνου Μαριάννα