Στο πλαίσιο του πρότζεκτ ” Βότανα και φυτά της περιοχής μας” επισκέφτηκε χθες 27/01 το σχολείο μας ο Γεωπόνος κ. Ιωαννίδης Βασίλειος, μελετητής της χλωρίδας της περιοχής μας. Μας παρουσίασε άγνωστα για μας βότανα του νομού Κιλκίς. Τον ευχαριστούμε πολύ για την αποδοχή της πρόσκλησής μας και για την εμπεριστατωμένη παρουσίαση.
Πρώτη εξόρμηση του project ”Φυτά και βότανα της περιοχής μας” στη φύση του Κιλκίς. Άνοιξη πλέον και τα άγρια χόρτα ( Ζοχιές, ραδίκια κά) έχουν την τιμητική τους. Ευχαριστούμε τον εκπαιδευόμενό μας Κο Μπέρμπερη Κώστα που μας υπέδειξε το πλέον κατάλληλο σημείο με πλούσια χλωρίδα!
Δεύτερη εξόρμηση του πρότζεκτ ” Βότανα και φυτά της περιοχής μας” για άγρια σπαράγγια. Το άγριο σπαράγγι είναι αειθαλές πολυετές φυτό που ανήκει στο γένος Asparagus. Χαμηλό θαμνώδες με μαυριδερούς βλαστούς και λεπτά φύλλα σαν βελόνες. Στην Ελλάδα εμφανίζεται παντού σε άγονες τοποθεσίες σε μέρη με πουρνάρια και σε δάση κωνοφόρων. Στη Μικρά Ασία καλλιεργήθηκε 2000 χρόνια πριν την εποχή των Ρωμαίων και ήταν γνωστό φάρμακο για πονόδοντο, καρδιοπάθεια και τσιμπήματα εντόμων. Τα βλαστάρια τους περιέχουν βιταμίνες Α, Β1, Β2, C, E, καροτένιο, φωσφόρο, μαγνήσιο, κάλλιο και φολλικό οξύ. Τρώγονται ωμά, βραστά και σε ομελέτα. Θεωρείται υπερτροφή. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των προβλημάτων της ουροδόχου κύστης και των νεφρών, επίσης για την αρθρίτιδα, ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια, τους ρευματισμούς και την ποδάγρα. Έχει την ιδιότητα να ρυθμίζει τους παλμούς της καρδιάς. Η ρίζα του θεωρείται διουρητική, καθαρτική, προκαλεί εφίδρωση, συνίστανται για την αρθρίτιδα, τους ρευματισμούς, τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, βοηθά στη μετατροπή των πρωτεϊνών σε αμινοξέα και στις πέτρες στα νεφρά.